Fengshui – tasapainoa ympäristöön, sisätilaan ja elämään

Fengshui, sananmukaisesti “tuuli – vesi”, on oppijärjestelmä, jonka avulla pyritään harmonisoimaan tila, jossa ihminen asuu tai työskentelee tietyn ajanjakson aikana.

Fengshui on syntynyt riisinviljelyyn pohjautuvassa kulttuurissa. Riisinviljely edellytti huolellista maankäytön suunnittelua ja ekologista ymmärrystä, siis “tuulen ja veden lakien” tuntemusta. Vanhimmat kirjalliset maininnat fengshuista ovat yli 2000 vuotta vanhoja, ja ensimmäiset systemaattiset fengshui-käsikirjat kirjoitettiin 800-luvulla. Fengshui onkin varhaisimpia käytännössä koeteltuja ekologista rakentamista ja maankäytön estetiikkaa ohjaavia teorioita [1].

Teoreettisesti fengshuin juuret ovat taolaisessa filosofiassa, jonka kehittivät luonnon kiertokulkua tarkkailleet kiinalaiset oppineet noin 300-luvulla eaa. Luonnonlakien kanssa sopusoinnussa toimiminen sekä ekologisen ja esteettisen tasapainon ylläpitäminen olivat tämän ajatusmallin mukaan turvallisuuden, jatkuvuuden, onnen ja hyvinvoinnin tae [1].

Fengshui voidaan määritellä ympäristöopiksi. Sen harjoittajat eli fengshui-konsultit tai -mestarit etsivät mahdollisimman suotuisia tontin paikkoja talon tai liiketilan rakentamiseen huomioimalla ilmansuunnat ja ympäröivän maaston muodot muotokoulukunnan neljän eläimen teorian mukaan. Suotuisin tontin paikka on maastossa, joka muodostaa tontin ympärille tavallaan käsinojallisen nojatuolin.

Länsimaisissa suurkaupungeissa fengshuita joudutaan hieman soveltamaan, koska niissä ei useinkaan ole korkeita vuoria, eikä aina laajoja vesialueitakaan. Silloin tornitalo tai muu korkea rakennus korvaa vuoren ja tie veden.

Sisätiloissa voidaan huoneita tai tiloja tutkia sekä huonekalut sijoittaa myös muotokoulukunnan opit huomioonottamalla. Selän takana tulisi olla seinä tukena sekä istuma- että lepoasennossa ja vielä mahdollisuus nähdä ovelle, niin olokin olisi levollinen.

Fengshuin avulla pyritään parantamaan elämänlaatua”

Fengshuin harjoittamiseen käytetään eri koulukuntia. Käytetyimpiä ovat muotokoulukunta ja kompassikoulukunta.

­- Käytän muotokoulukuntaa ja pääasiallisena kompassikoulukuntamenetelmänä lentäviä tähtiä ja valittuja osia kahdeksan talon koulukunnasta, kertoo fengshui-mestari Päivi Vilkki.

Fengshui-mestari Päivi Vilkki on perehtynyt kaikkiin fengshuin koulukuntiin. (KUVA: Miro Vilkki)

Fengshui-mestari Päivi Vilkki on perehtynyt kaikkiin fengshuin koulukuntiin.
(KUVA: Miro Vilkki)

– Fengshuin avulla pyritään parantamaan elämänlaatua, esimerkiksi terveyttä, hedelmällisyyttä, ihmissuhteita ja varallisuutta.

Käytännönesimerkki tästä Vilkin mukaan oli, kun eräs hänen asiakkaansa koki useita positiivisia tapahtumia vain viikko sen jälkeen, kun hän oli tehnyt mestarin suositteleman muutoksen kodissaan. Tapahtumia olivat työelämässä yllättävä ja tuntuva palkankorotus, vastuutehtävän saaminen, josta asiakas oli jo pitkään haavellut sekä yksityiselämässä paremmaksi muuttunut parisuhde.

Lähde:

Kristiina Mäntynen, Mitä-Missä-Milloin 2000, Otava 1999 [1]

Eeva-Riitta Halonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s