Sisustaminen ja fengshui eli muinainen kiinalainen rakentamista ohjaava oppi ovat kaksi eri asiaa, mutta tiettyjä fengshuin periaatteita voidaan käyttää sisustamisessa. Fengshuin kautta saa elämäänsä tasapainoa, joka edistää terveyttä, hyviä ihmissuhteita ja menestystä.
Koti voidaan sisustaa – huone huoneelta – myös fengshui-periaatteiden mukaisesti. Koti voi olla sisustustyyliltään moderni tai klassinen, mutta tyylillä ei ole merkitystä fengshuissa. Siinä keskitytään huoneisiin, joita kodissa eniten käytetään. Niitä ovat eteinen, keittiö, olohuone, makuuhuone ja työhuone tai jokin muu huone, jos sitä käytetään säännöllisesti ja pidemmän aikaa kerrallaan.

KUVA: pixabay.com
Kalusteissa suositaan pyöristettyjä tai pyöreitä muotoja, kuten pyöreitä, kulmistaan pyöristettyjä tai soikeita pöytiä. Rakenteiden, rakennusosien ja kalusteiden terävät kulmat saattavat aiheuttaa sha qi:tä eli huonoa energiaa fengshuin mukaan. Tärkeää on, että sheng qi eli hyvä energia pääsee vapaasti kulkemaan huoneesta toiseen, joten kannattaa välttää sijoittamasta huoneisiin liian paljon kalusteita. Suora yhteys etuovesta takaovelle taas saa qi:n kulkemaan kiihtyvällä vauhdilla. Tämä sha estetään esimerkiksi sijoittamalla peittävä verho takaoven eteen.
Talon rakennusvuosi ja sijainti eli ilmansuunnat ovat fengshuissa tärkeitä, koska ne määrittävät sen, mikä talotyyppi on kysymyksessä ja miten talo tai asunto sopii siellä asujalle tai sinne muuttavalle. Niin fengshuissa kuin sisustamisessakin ilmansuunnat vaikuttavat huoneiden sijoittamiseen ja niissä käytettävien värien valintaan.
Koti ja sen tärkeimmät huoneet
Jos on mahdollisuus vaikuttaa kodin pohjaratkaisuun, kannattaa eteinen suunnitella mahdollisimman tilavaksi, jotta mingtang eli loistava sali toteutuu fengshuin oppien mukaan. Meillä Suomessa sisääntulo on valitettavan usein suunniteltu liian ahtaaksi.
Keittiö on tärkeä huone, jossa ei nykyään välttämättä vietetä paljon aikaa, mutta valmistetaan yhtä ihmisen perustarpeista eli ruokaa. Fengshuin mukaisesti perheen pää sijoitetaan istumaan kapteenin paikalle eli ruokailutilan suojaisimpaan osaan ja siten, että hän näkee ovelle ruokaillessaan. Nykyään keittiö on usein yhteydessä olohuoneeseen. Molemmat ovat luonteeltaan yang eli aktiivisia tiloja. Niissä voidaan käyttää isoja ikkunoita ja vähemmän peittäviä verhoratkaisuja, jolloin myös luonnonvalo pääsee sisätiloihin. Värit sisustuksessa voivat olla voimakkaampia kuin yin-tiloissa, mutta pienessä määrin. Tulen elementin värejä eli punaista ja violettia tai veden elementin värejä eli mustaa ja tummansinistä ei suositella isoina pintoina käytettäväksi.
Makuuhuoneessa vietämme yleensä kolmasosan vuorokaudesta. Huone on luonteeltaan yin, joten sinne ei sängyn lisäksi kuulu työpöytä tai tekniset laitteet, kuten tietokone tai televisio. Jos ei ole vaihtoehtoa, tulisi työpöytä ja laitteet erottaa nukkumistilasta esimerkiksi sermillä. Sänky sijoitetaan seinää vasten siten, että siitä näkee huoneen ovelle, mutta ei kuitenkaan ovea vastapäätä. Sängyn yläpuolelle ei ole suositeltavaa laittaa mitään unta häiritsevää, kuten kattovalaisinta. Lastenhuoneen sisustuksessa on hyvä muistaa, että mitä pienempi lapsi on kysymyksessä, sitä tärkeämpää on, että huoneessa on pyöreitä muotoja ja pesämäisiä ratkaisuja.

KUVA: pixabay.com
Työhuone löytyy jo useasta kodista, kun kotona työskentely ja etätyön tekeminen kotona on lisääntynyt. Tila on aktiivinen, mutta ajattelua vaativa työ tietokoneen ääressä tarvitsee myös rauhoittamista, joten huonetta ei kannata sisustaa kovin värikkääksi. Työpöytä sijoitetaan niin, että sen äärestä näkee huoneen ovelle ja istuimen takana on seinä tukena.
Liian yang tai liian yin
Isot ikkunapinnat tai seinästä seinään ulottuvat lasiliukuovet ovat fengshuin mukaan erittäin yang eli liian valoisat sekä aktiiviset makuuhuoneessa, mutta soveltuvat esimerkiksi olohuoneeseen. Peilit kuuluvat myös aktiivisiin tiloihin, ei makuuhuoneisiin. Ikkunaton kellaritila taas on liian yin säännöllistä käyttöä varten.
Jos ei ole vaihtoehtoja, kannattaa valoisaan tilaan hankkia säädettävät kaihtimet tai pimennysverhot. Ikkunattomassa tilassa voi yhden seinän tai osan seinästä päällystää luontoaiheisella valokuvatapetilla, joka luo illuusion ikkunasta näkyvästä maisemasta.
Eeva-Riitta Halonen