Stailauksella koti myyntikuntoon

Kevät on uuden alku ja ehkä myös uuden kodin hankkimisen aikaa. Ensin pitää kuitenkin saada nykyiseen kotiin uudet asukkaat ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on myymässä kotiaan?

Ennen asuntonäyttöä on hyvä tehdä ainakin kodin perussiivous eli luututa lattiat, pyyhkiä pölyt näkyviltä pinnoilta ja puhdistaa wc-allas ja -istuin. Mitä muuta pitäisi tehdä, että koti näyttäisi parhaimmat puolensa? Auttaisiko stailaus?

Tässä saat asiantuntijan eli Pohjola Rakennus Oy:n muutostyökoordinaattorin Anni Maliniemen stailausvinkit.

  1. Avaa ikkunaverhot niin, että ikkunat näkyvät kokonaan, sillä se tuo tilaan avaruutta ja valoa. Usein verhojen vaihto valkoisiin tuo kotiin levollista tunnelmaa.”
  2. Toisaalta jos kotisi on värikylläinen ja hyvin persoonallinen, anna sen olla sellainen.”
  3. Huolehdi makuuhuoneen petauksesta ja tee makuuhuoneesta levollinen paikka.”
  4. Jos kodissasi on liian suuria huonekaluja, harkitse niiden varastoimista ja vaihda ne pienempiin. Mitä avarammat kulkutilat ovat, sitä isomman oloinen myytävä asunto on.”
  5. Yhteensointuvat materiaalit ja sävyt sekä runsaat tekstiilit tuovat asuntoon kodikkuutta ja harmonisuutta, joten stailaamalla asunto neutraaleilla sävyillä annat tulevalle ostajalle hyvän pohjan”.
  6. Stailaamisessakin vähemmän on enemmän, joten karsi kaikki turhat tavarat tasoilta, piilota henkilökohtaiset valokuvat ja tuo kotiin viherkasveja luomaan tunnelmaa.”
  7. Kannattaa pyytää ystävä kylään ja kysyä hänen mielipidettään kodin stailauksen suhteen, sillä usein asukas ei itse huomaa kotinsa pieniä kauneusvirheitä.”
  8. Parvekkeen tai terassin stailaamiseen kannattaa myös panostaa, sillä parhaimmillaan ne toimivat kesäisin ylimääräisenä huoneena.”

Pohjaratkaisun hyvät puolet korostuvat, kun huonekalut on sijoiteltu oikein ja koti on kutsuvan näköinen. Hyvin tehdyllä stailauksella näytät millaisia mahdollisuuksia sisustamiseen on, sillä esimerkiksi sohvan tai ruokapöydän sijoittelu on ostajan mielestä usein haasteellista. Itse pidän pienistä yksityiskohdista, joten esimerkiksi kaunis juhlakattaus ruokapöydällä viimeistelee kodin tunnelman”, kertoo Anni Maliniemi.

KUVA: pixabay.com

KUVA: pixabay.com

Kevyttä stailausta eli ylimääräisten huonekalujen ja tavaroiden poistamista sekä siistiä yleisilmettä ennen asuntonäyttöä kannattaa myös Miia Piitulainen, kiinteistönvälittäjä LKV, KiAT PEKKA LAHTINEN LKV -toimistosta. Hänen mukaansa myyntiin ei vaikuta se, onko asunto tai talo kalustettu tai tyhjä.

Pienimuotoista stailausta siis suositellaan, kun asunto tai talo pitäisi saada nopeasti vaihtamaan omistajia. Isompaan remonttiin ei yleensä kannata ryhtyä, sillä siihen sijoitetut eurot kuluvat hukkaan. Ostajien maku on usein erilainen ja entinen koti joutuu taas kokemaan uuden muodonmuutoksen.

Kalustettu asunto on helpompi hahmottaa

Mihin sitten mahdollinen ostaja kiinnittää huomionsa, kun hän menee katsomaan myytävänä olevaa asuntoa?

Helsinkiläinen Päivi Kerko etsii äitiyslomallaan perheelleen uutta kotia ja kannattaa kalustettua asuntoa.

Kalusteiden avulla tilan hahmottaa paremmin. Silloin näkee esimerkiksi, että minkä kokoinen pöytä mahtuu keittiöön tai ruokailutilaan ja miten sänky asettuu makuuhuoneeseen. Asunnossa ei kuitenkaan saisi olla liikaa kalusteita.”

Jos kyseessä ei ole uudiskohde, nuuhkaisen ensin, ettei asunto haise homeelle. Sitten katson seinien ja lattioiden materiaaleja ja kuntoa. Vastamaalatut seinät saavat epäilemään, että jotain on peitelty tai halutaan saada asunnon hinta korkeammaksi kuin se ilman maalausta olisi ollut. Siisti asunto ja kivasti laitetut kalusteet antavat hyvän vaikutelman.”

Eeva-Riitta Halonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s