Hyggeilylle stop – vihreä valo kodin järjestämiselle

Marras- ja joulukuun lyhyet ja pimeät päivät houkuttelivat jäämään sisälle ja hyggeilemään. Kun päivät ovat tammikuun aikana pidentyneet, voi hyggeilyä eli suomalaisittain kotoilua ja tunnelmoimista vähentää. Nyt kannattaakin ryhtyä toimeen ja aloittaa kodin järjestäminen.

Mistä aloitan?

Tyhjennä aluksi pöydät ja tasot kaikesta ylimääräisestä tavarasta. Jos laitat päivänpostin yleensä keittiön saarekkeelle, sijoita tai hanki sille – postia varten – kaunis korkealaidallinen tarjotin, jota voit käyttää myös tarjottimena. Sanoma- ja aikakauslehdet eivät kasaudu nurkkiin, kun hankit niille kauniin korkeareunaisen korin, johon laitat tummasävyisen kangaskassin. Kun kassi täyttyy, se on helppo tyhjentää paperikeräykseen ja sitä voi käyttää edelleen sekä pestä tarvittaessa. Luontokin kiittää uusiokäytöstä.

Entä sitten kaappien tai laatikoiden sisältö? Siistiltä näyttävä koti voi pitää sisällään yllätyksiä: kaapit ovat täynnä tavaraa tai vaatteita ja laatikoissa paljon sellaista, jota ei ole käytetty aikoihin. Tähän pitää saada muutos.

Järjestäminen aloitetaan vaatteista ja -liinavaatteista KonMari-menetelmän mukaan.

Järjestäminen alkaa karsimisesta.

Suositun KonMari-menetelmän kehittänyt japanilainen Marie Kondo luettelee kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys järjestämisen kuusi perussääntöä: ”tee luja päätös kotisi järjestämisestä, kuvittele ihanteellinen elämäntyylisi, vie ensin karsinta päätökseen, järjestä lajin äläkä sijainnin mukaan, etene oikeassa järjestyksessä ja mieti, sytyttääkö se”. Järjestäminen alkaa siis karsimisesta. Oikea karsimisjärjestys taas alkaa Kondon mukaan vaatteista, seuraavaksi tulevat kirjat, sitten paperit, sekalaiset tavarat ja lopuksi tunne-esineet.

Tuottaako tämä minulle iloa?”

Marie Kondon mukaan järjestettävät vaatteet tai tavarat pitäisi selvittää kerralla ja kysyä jokaisen kohdalla ”tuottaako tämä minulle iloa?” Kyllä, se vaatii aikaa. Kondon oppien mukaan järjestäminen ja karsiminen aloitetaan siis omista vaatteista. Kaikki vaatteet kerätään tiettyyn paikkaan ja valitaan ensin sieltä ne säilytettävät eli iloa tuottavat.

Jos et tiedä, mikä tuo sinulle iloa, aloita esineistä, jotka ovat lähellä sydäntäsi”, Marie Kondo opastaa KonMari – iloa säkenöivä järjestys -kirjassaan.

Jos KonMari-menetelmä eli koko kodin raivaaminen roinasta tuntuu liian vaativalta, voit jakaa järjestettävät asiat eri kategorioihin ja päättää, että järjestät arkiastiat tänään ja sisävaatteista yläosat huomenna – varsinkin jos käyt prosessiin yksin.

Paljastus

Muutin perheeni kanssa joitakin vuosia sitten nykyiseen asuntoomme, enkä ”säilönyt” keittiön kaappeihin tai laatikoihin juuri mitään ylimääräistä. Toinen asia sitten on, jos haluan joskus luopua jostain astiasarjasta ja vaihtaa sen uuteen. Tätä en ole vielä päättänyt. Kaapeissa on myös astioita, jotka kuuluvat miehelleni ja lapselleni. Tyttärelleni onkin kertynyt jos jonkinlaisia lahjamukeja, joita hän ei juurikaan käytä. Otin selvää, mitkä mukit hän halusi säilyttää. Loput lahjoitan eteenpäin.

Tuottavatko tavarat iloa vai olisiko aika luopua niistä?

Tuottavatko tavarat iloa vai olisiko aika luopua niistä?

Omat ja toisen tavarat

Tarkoitus on, että jokainen perheenjäsen järjestää omat tavaransa. Mitä pitäisi tehdä, jos ei saa muita perheenjäseniä mukaan? YLE Radio 1:ssä, Sari Valton keskusteluohjelmassa 22.11.2016, järjestykseen keskittyvien someryhmien ylläpitäjä Mira Ahjoniemi kertoo: ”Kondo sanoo, että esimerkin voima on paras. Järjestele vain omia tavaroitasi, niin kyllä perhe lähtee mukaan.”

Ahjoniemen mielestä jokaisella on vastuu omista tavaroistaan. ”Jos puolisolla on paljon henkilökohtaisia esineitä, niin puolisolla on myös vastuu niiden tavaroiden ylläpitämisestä, järjestelystä, säilyttämisestä ja myös niiden säilyttämisestä aiheutuneista kustannuksista”. 

Loistava järjestys -kirjassaan Ahjoniemi opastaa, että ei tarvitse myöskään pakottaa itseään pitämään toisen tavaroista eli riittää, jos pystyy ne hyväksymään.

Tavaroiden säilytys

Kondon mukaan olennaista on se, että kaikille säilytettäville tavaroille löytyisi säilytyspaikka, jonne ne laitetaan käytön jälkeen, eikä epäjärjestystä enää synny. Tämä toimii kyllä yhden tai kahden hengen taloudessa, mutta ei välttämättä lapsiperheessä. 

Lisäksi Kondon mielestä pitäisi ensisijaisesti käyttää asunnon säilytystiloja ja varastoida vain isot tavarat. Säilytystiloihin kuuluvat kiinteät kaapit ja komerot, huonekaluihin sijoitetut laatikot, vetolaatikot, kalusteiden hyllyt ja sellaiset irtohuonekalut, kuten perintökaapit, joista et halua luopua.

Sekä Kondo että Ahjoniemi suosittelevat sängyn alle jäävän tyhjän tilan käyttämistä säilyttämiseen. Mira Ahjoniemi kehottaa Loistava järjestys -kirjassaan myös siivouskaapista luopumiseen ja imurin sijoittamiseen sängyn alle. Fengshuin mukaan taas makuuhuone on yin eli passiivinen tila. Siellä levätään ja nukutaan, joten sinne eivät kuulu yang-henkiset eli aktiiviset siivoustarvikkeet.

”Järjestämällä kotisi otat haltuusi myös elämäsi”

Sisustussuunnittelijana pohdin työkseni kotien erilaisia tila- ja säilytysratkaisuja sekä kalusteiden sijoittamista. Yleinen ongelma on se, ettei ole tarpeeksi säilytystilaa. Onkin tärkeää miettiä, onko tilanne todella niin vai onko tavaraa vaan liikaa. Suunnittelutyökin etenee toki nopeammin, jos koti on järjestetty. Tämän jälkeen on helpompi keskittyä sen uudistamiseen eli uusien pintamateriaalien, kalusteiden, valaisimien tai verhojen valitsemiseen.

Loppujen lopuksi on oma valintasi, haluatko tehdä kotisi järjestämisen oppien mukaan, ammattijärjestäjän avustuksella vai ryhdytkö vain toimeen. Muista kuitenkin, että järjestämällä kotisi otat haltuusi myös elämäsi. Selkeä koti, jossa kaikella on paikkansa vapauttaa käyttöösi enemmän energiaa, kun aikasi ei mene tavaroiden etsimiseen.

Teksti ja kuvat: Eeva-Riitta Halonen

Jätä kommentti