Fengshui-artikkelit

FENGSHUI LASTENHUONEESSA

Fengshui-konsultti Mari Perlisen mukaan on tärkeää, että lapsi tai nuori saa itse kertoa, mitä huoneeseensa haluaa. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän hän tarvitsee pyöreitä muotoja ja pesämäisiä ratkaisuja, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta. Sitä lisäävät myös sängyn laidat ja päädyt.

Sänky ja työpöytä on fengshuin mukaan oikeaoppisesti sijoitettu, sillä molemmista näkee huoneen ovelle. Tämän lastenhuoneen kuva on Lammi-Kivitalojen Validus Motus -talosta Hyvinkään Asuntomessuilla vuonna 2013. KUVA: Antero Tenhunen

Sänky ja työpöytä on fengshuin mukaan oikeaoppisesti sijoitettu, sillä molemmista näkee huoneen ovelle. Tämän lastenhuoneen kuva on Lammi-Kivitalojen Validus Motus -talosta Hyvinkään Asuntomessuilla vuonna 2013. KUVA: Antero Tenhunen

Konsultoinnin alussa Perlinen kysyy suoraan lapselta tai nuorelta, mistä asioista ja esineistä hän yleensä pitää sekä mitkä ovat hänelle tärkeitä asioita ja esineitä omassa huoneessa?

Säilytystilaa on hyvä olla riittävästi, ja pienellä lapsella myös riittävän matalalla, jotta lapsi ylettyy itsekin järjestämään tavaransa. Jos huone on täynnä tavaraa, ei qi pääse virtaamaan vapaasti Perlisen mukaan.

Pienen lapsen tai koululaisen huoneeseen eivät kuulu televisio ja tietokone. On parempi, että ne ovat yleisissä tiloissa, jolloin vanhemmat pystyvät paremmin seuraamaan lapsensa tekemisiä.

Asuntomessuja Suomessa kiertäessään Perlinen on huomannut, että lastenhuoneet ovat pienentyneet. Mitä isompi lapsi sitä pienempi huone. Teinin huoneeseen ei usein valitettavasti mahdu muuta kuin sänky ja työpöytä.

Huonekalujen sijoitus

Sänky rauhoitetaan nukkumista varten. Leluja ei siis pitäisi säilyttää sängyn alla, koska se saattaa aktivoida lasta. Kerrossänkyä Perlinen ei suosittele, koska alasängyllä nukkujaan kohdistuu sha-energiaa. Joskus tilanpuutteen takia kerrossänky voi olla ainoa vaihtoehto. Silloin alasänkyyn kuuluu perheen vahvempi tai vanhempi lapsi.

Puu on Perlisen mukaan paras materiaali lapsen sängyksi maadoittavien ominaisuuksiensa takia. Sängyn voi sijoittaa asujaa tukevalle alueelle huoneessa, mutta mielellään niin, että sängystä näkee ovelle.

Työpöytä sijoitetaan myös niin, että sen ääressä istuessa näkee ovelle, jolloin niin sanottu kapteenin paikka eli istujan selusta on turvattuna.

Koululaista ja teiniä voi rohkaista miettimään kalusteiden sopivia paikkoja, mutta heidän tulisi itse saada tehdä lopullinen valinta. Kannattaa antaa heidän myös valita ainakin yksi seinän väri huoneessaan, sillä onhan se heille kodin tärkein huone, jossa voi toteuttaa itseänsä.

Teinin huone on itse asiassa monitoimihuone Perlisen mukaan, jossa nukutaan, opiskellaan, hengaillaan kavereiden kanssa tai vaan oleillaan. On myös hyvä tiedostaa, että 13-vuotiaan maku ja toiveet eroavat 17-vuotiaan toiveista.

Perlisen mukaan suljettua ovea tulee kunnioittaa. Sillä aikuinen viestii, että arvostaa lapsensa yksityisyyttä.

Lähteet:

Perlinen, Mari, Lastenhuoneen fengshui -luento,

Suomen Fengshui ry 20 vuotta 2014 -DVD.

Seminaariluentoon Helsingissä 22.3.2014 liittyvä kirjallinen materiaali.

Eeva-Riitta Halonen

Makuuhuoneen fengshui

Yksi tärkeimmistä huoneista kodissamme on makuuhuone, sillä siellä nukumme tai lepäämme sekä ylläpidämme parisuhdetta. Siksi on tärkeää tarkastella huonetta myös fengshuin näkökulmasta.

Makuuhuoneeseen kuuluvat pehmeät ja rauhoittavat värisävyt, jotka ovat luonteeltaan yin. Ruukut ikkunan edessä hidastavat qi:n etenemistä. Sen pysäyttää yön ajaksi laskettava pimentävä kaihdin, mikä on tärkeää rauhallisen yöunen saamiseksi kuvan makuuhuoneessa.

Makuuhuoneeseen kuuluvat pehmeät ja rauhoittavat värisävyt, jotka ovat luonteeltaan yin. Ruukut ikkunan edessä hidastavat qi:n etenemistä. Sen pysäyttää yön ajaksi laskettava pimentävä kaihdin, mikä on tärkeää rauhallisen yöunen saamiseksi tässä makuuhuoneessa. Kuva on otettu Valkeakosken Asuntomessuilla vuonna 2009.

Vietämme vuorokaudesta pitkän ajan eli noin kolmasosan makuuhuoneessamme, ja silloin olemme alttiita siellä liikkuvalle qi:lle. Ei siis ole yhdentekevää, missä osassa kotiamme makuuhuone sijaitsee ja millainen se on.

Arkkitehti ja fengshui-konsultti Kristiina Mäntynen on pitänyt erityisiä sänkykamari-fengshuin kursseja vuodesta 2001 alkaen, ja niille on nyt vuoteen 2015 asti osallistunut yli 200 kurssilaista.

Tämän yhden, elämässämme oleellisen huoneen kautta voin puhua suunnittelun tärkeysjärjestyksestä, opettaa fengshuin muotokoulukunnan peruskäsitteet ja antaa jopa vinkkejä henkilökohtaisiin suuntiin ja väreihin esimerkiksi lakanoissa, kertoo Kristiina.

Muotokoulukunnan neljän eläimen teorian mukaan sängyn vasen puoli kuuluu Kristiinan mukaan naista tukevalle miehelle.

– Lähden aina ensin liikkeelle asunnosta, eli otan huomioon talon rakennusvuoden ja sen tarkat ilmansuunnat. Sen jälkeen tutkin, mitkä värit sopivat juuri kyseisessä huoneessa nukkuvalle henkilölle. Niinpä huone voidaan ensin värittää asunnon kokonaisuuteen sopivasti ja räätälöidä sitten nukkujaa varten vaikkapa lakanoiden väreillä. Lakanat kun voi aina päiväsaikaan peittää päiväpeitolla, opastaa Kristiina Plaza koti -lehdessä huhtikuussa 2007.

Nukkujalle suotuisinta on, että sängynpääty on suojaisaa seinää eli kilpikonnapuolta vasten. Sängyn yläpuolella ei saisi olla mitään mieltä häiritsevää, kuten kattoparrua tai -valaisinta.

– Olemme evoluution myötä tottuneet kokemaan päällämme olevat asiat uhkana. Jos sängyn yläpuolella roikkuu valaisin, alitajuntamme ja pidemmän päälle myös kehomme reagoi siihen, jatkaa Kristiina Plaza koti -lehdessä huhtikuussa 2007.

Sängyn vasemmalle puolelle eli lohikäärmepuolelle kuuluvat vaatekaapit tai muut korkeat kalusteet ja oikealle puolelle eli tiikeripuolelle taas matalat kalusteet. Jalkopäähän eli feenikspuolelle on hyvä jättää mahdollisimman paljon tyhjää tilaa.

Peili toimii jatkuvana voiman eli qi:n heijastajana ja lähettää yötä päivää voimistuneen energiavirran sängyn ympärille ja yläpuolelle. Siten se häiritsee nukkujaa jatkuvasti. Makuuhuoneessa ihannepaikka peilille on vaatekaapin oven sisäpuoli.

Suositeltavin makuuhuoneen muoto on neliö tai suorakaide, ja mielellään lisäksi ovella varustettu, erillinen tila, jolloin olo siellä tuntuu turvalliselta ja levolliselta.

Ideaalitilanne kahdeksan talon teorian mukaan on, jos itä- tai länsiryhmään kuuluvan henkilön makuuhuone sijaitsisi hänelle suotuisassa talon osassa, joka parhaiten soveltuu lepoon eli D-, C-, B- tai A-osassa, tässä järjestyksessä. Itäryhmään kuuluvalle hyviä ilmansuuntia taas ovat itä, kaakko, etelä ja pohjoinen, ja länsiryhmään kuuluvalle länsi, lounas, koillinen tai luode.

Lähteet:

Master Larry Sang, the Principles of Feng Shui, American Feng Shui Institute, California, 1999.

Mestari Lam Kam Chuen, Fengshui – salat jotka säätelevät elämääsi, Karisto Oy, Hämeenlinna, 1997

Teksti ja kuva: Eeva-Riitta Halonen

Yin-yang –vastapari – taolainen tapa kuvata ilmiöitä ja niille luonteenomaista jatkuvaa muutosta

Yin-yang. Taiji. Taolaisuuden symboli. (KUVA: pixabay.com)

Perusvoimat yin ja yang. Myös taijiin ja taolaisuuden symboli.
KUVA: pixabay.com

Kiinalaiset oppineet ovat tuhansia vuosia sitten koonneet Muutosten kirjan (I Ching), jonka ydin on yin-yang -teoria. Kirjassa energian muotoja on kartoitettu järjestelmällisesti, ja tämä on ollut perusta fengshuille. Kiitos siitä, että me länsimaalaisetkin voimme tutustua Muutosten kirjaan, kuuluu käännöstyön 1900-luvun alkupuolella suorittaneelle Richard Wilhelmille.

Tyhjä ympyrä on samanaikaisesti myös täysi, ja tästä käytetään nimitystä wuqi. Se kuvaa alkuvoimaa ja pitää sen myös sisällään. Kun ympyrän keskelle piirretään piste, tarkoittaa se kiinalaisten ajattelijoiden mukaan tavallaan siittiösolua, joka ainoanakin pystyy hedelmöittämään munasolun, jota ympyrä edustaa.

Mikä aiemmin oli nukkuvaa on nyt hedelmöitetty. Mikä ennen oli eriytymätöntä on nyt alkanut saada ominaispiirteitä. Yksinkertainen olento on nyt jakautunut. Kiinalaiset kutsuvat tätä yinin ja yangin syntymäksi – kahden interaktiivisen maailmankaikkeuden perusvoiman ilmaantumiseksi. [1]

Liike syntyy, kun yinin ja yangin kaksoisvoimat vaikuttavat toisiinsa. Se on myös jatkuvaa. Ei ole olemassa yiniä ilman yangia. Emmehän näkisi varjoakaan, jos ei olisi valoa.

Mikään ei voi olla pelkästään yin tai yang, Kaikki ilmiöt kuuluvat joko yiniin tai yangiin. Yin-ilmiössä on aina yangin siemen ja päinvastoin.

Tässä ajattelutavassa elämä ja luonto ovat jatkuvassa muutosprosessissa.

Yin ilmaisee sitä salaperäistä tunnetta, joka meihin syntyy, kun näemme kukkulan varjoisan puolen. Yang on taas aurinkoisen puolen tunnetila. Tästä metaforasta johtuen yiniä pidetään yleensä pimeytenä ja varjona, yangia kirkkautena ja valona. [1]

Yinin ja yangin vuorovaikutus näkyy kaupungeissa esimerkiksi siten, että kaarevakattoisten rakennusten kaareva linja on enemmän yin, kun taas tornitalojen pystysuorat linjat tai kerrostalojen vaakasuorat linjat ovat yangmaisempia.

Moderni fysiikka on osoittanut, että aine ja energia ovat pohjimmiltaan yhtä ja samaa. Fengshui perustuu samaan oivallukseen. [1] Ja energiaa fengshuissa juuri tutkitaan.

Elämme jatkuvan energiakentän vaikutuspiirissä. Energian ilmenemismuotoja ovat aineeksi tiivistyneen energian värähtely ja aaltoilevat voimat. Ne molemmat vaikuttavat sekä toisiinsa että tilassa oleviin henkilöihin.

Fengshuissa yin-yang -ajattelua sovelletaan monin tavoin. Makuuhuoneiden olisi esimerkiksi hyvä ilmentää levollisia yin-piirteitä, kun taas olohuoneeseen sopivat paremmin aktiiviset yang-piirteet: kirkkaammat värit ja valoisuus. [2]

Lähteet:

Mestari Lam Kam Chuen, Fengshui – salat jotka säätelevät elämääsi, Karisto Oy, Hämeenlinna, 1997 [1]

Mäntynen, Kristiina, Mitä – Missä – Milloin 2000, Otava, 1999 [2]

Eeva-Riitta Halonen

Viisi elementtiä, jotka symboloivat viittä energiaa

Kun tilan energioita pitää tasapainottaa, käytetään fengshuissa – viiden elementin teorian mukaan – apukeinoina seuraavia elementtejä:

Tuli

Valaisimet, joissa on punaiset varjostimet; punainen matto. (KUVA: Eeva-Riitta Halonen)

Valaisin, jossa on punainen varjostin (punainen lamppu tehostaisi lisäksi vaikutusta) tai punainen matto.
KUVA: Eeva-Riitta Halonen

Poikkeus: käytetään tulen elementin väriä, ei aitoa tulta; turvallisuusnäkökohta!

Maa

Keramiikkaruukku tai kivipatsas. (KUVA: pixabay.com)

Keramiikkaruukku tai kivipatsas.
KUVA: pixabay.com

Metalli

Metallinen pokaali tai käsipaino. Ei maalattua metallia. (KUVA: Eeva-Riitta Halonen)

Metallinen pokaali tai käsipaino. Ei maalattua metallia.
KUVA: Eeva-Riitta Halonen

Vesi

Sisäsuihkulähde tai akvaario. On tärkeää, että vesi on jatkuvassa liikkeessä. (KUVA: pixabay.com)

Sisäsuihkulähde tai akvaario. Huomioitava, että vesi on jatkuvassa liikkeessä.
KUVA: pixabay.com

Puu

Vihreät kasvit, joissa mielellään pyöristetyt lehdet. (KUVA: pixabay.com)

Hyväkuntoinen viherkasvi.
KUVA: pixabay.com

Kodin tai työpaikan energioiden tasapainottamisen osaa vain kouluttautunut fengshui-konsultti tai -mestari. On tärkeää, että tiloihin sijoitetaan oikeat elementit oikeaan paikkaan, ja suhteessa tilan kokoon nähden.

Eeva-Riitta Halonen

Suotuisa vs ei-suotuisa ympäristö

Fengshuissa pyritään luomaan tai valitsemaan elinympäristö, joka on suotuisa energioiltaan eli sheng qi, kun taas vahingollista sha qi:tä pyritään välttämään tai sen vaikutusta vähentämään.

talo_1_nettiin

Tähän taloon johtaa suotuisasti kaartuva tie, mutta sisäänkäynti vaikuttaa ahtaalta. Tilannetta auttaisi kaiteiden poistaminen portaiden kummaltakin puolelta ja leveämpien portaiden rakentaminen.

talo_2_nettiin

Kivinen lintuallas/suihkulähde (kuvan keskellä) hidastaa qi:n kulkeutumista suoraa käytävää pitkin.

oma_projekti_talo_1_suora_tie_muokattu

Maastonmuodot tukevat talon sijaintia, sillä talon takana on sitä tukeva kallio ja metsikkö eli neljän eläimen teorian mukaisesti kilpikonna tukena. Molemmilla sivuilla on myös tukea eli vasemmalla puolella – talosta katsottuna – on toinen talo tavallaan lohikäärmeenä ja oikealla puolella ikään kuin tiikerinä. Edessä on lisäksi iso ja avoin piha eli tilaa feeniks-linnun lentämiselle.

Suora kulkureitti johtaa autotalliin, eikä onneksi ulko-ovelle. Tilannetta voidaan vielä auttaa esimerkiksi siten, että sijoitetaan reitin molemmille puolille – lomittain – kiviruukkuja, joissa on ikivihreitä kasveja. Ruukut hidastavat energian liikettä.

Roska-astiat kuvan etualalla, keskellä, ovat esillä ja siksi sha qi:tä. Roskakatos korjaisi tilanteen. Kangasosa trampoliinista (kuvan oikeassa reunassa) on korjattu pois talveksi, mutta näkyviin jätetty metallikehikko metalliputkineen muodostaa pihaan toisen sha-elementin. Ratkaisu tähän olisi maahan upotettu trampoliini.

oma_projekti_talo_3_t_risteys

T-risteys suoraan talon edessä tekee sen suojaamattomaksi. Tässä tapauksessa taloa suojaavat pensaikot, tosin ne ovat riittävän tiheitä vain talon oikeassa reunassa. Onneksi sisäänkäynti ei ole tien puolella.

Teksti: Eeva-Riitta Halonen Kuvat: Eeva-Riitta Halonen ja pixabay.com

Fengshui – paljon muutakin kuin länsimaissa tunnettu sisustusoppi

Kiinalainen kompassi eli luopan. (KUVA: pixabay.com)

Kiinalainen kompassi eli luopan.
KUVA: pixabay.com

Fengshui on mielletty länsimaissa usein sisustusopiksi, jota se ei varsinaisesti kuitenkaan ole, eikä alun perin ole ollut. Fengshui on ohjannut rakentamista ilmansuuntien ja eri teorioiden mukaan, etenkin Kiinassa, jo tuhansien vuosien ajan. Myös muissa Aasian maissa sitä on käytetty ja käytetään edelleen. Länsimaissa taas yksittäiset ihmiset ja yritykset tilaavat fengshui-konsultin tai –mestarin palveluksia, mutta se ei ole laajalle levinnyttä.

Fengshui-mestari Larry Sang kertoo kirjassaan Fengshuin perusteet, että Fengshuin muinainen termi ”Kan Yu” tarkoittaa ”nostakaa pää ja tutkikaa taivasta yläpuolellanne. Laskekaa pää ja tutkikaa ympäristöä ympärillämme”. Ihmisen tekemää ympäristöä pyritään siis käytännössä harmonisoimaan, ja tämä harmonisointi vaikuttaa elämäämme positiivisesti monella tapaa.

Fengshui ei ole uskon asia. Siihen ja sen vaikutuksiin ei tarvitse uskoa, mutta se toimii silti. Klassisessa fengshuissa on käytössä ainoastaan viisi elementtiä apukeinoina eli metalli, vesi, puu, tuli ja maa. Kaikki on suhteellista: kun metallia tarvitaan, sitä täytyy määrällisesti olla niin paljon, että se tuntuu tilassa. Yksi pieni metallinen käsipaino ei riitä vaan käsipainoja täytyy olla monta tai vastaavasti muutama iso sellainen. Elementti ei myöskään saa olla piilossa vaan se pitää olla näkyvillä, kosketuksissa tilassa virtaavan qin eli energian kanssa, jotta se pystyy vaikuttamaan tilan energioihin myönteisesti.

Miksi joku talo tai tila sopii yhdelle ihmiselle, mutta toiselle taas ei? Kompassikoulukuntaan kuuluu tila-aika lentävät tähdet ”Xuankong feixing”, jossa on käytössä yli 200 erilaista talotyyppiä. Saman koulukunnan ”Bazhai” eli kahdeksan taloa jakaa ihmiset joko itä- tai länsiryhmään kuuluviin. Ihannetilanne olisi siis, että itäryhmään kuuluva asuisi itäryhmään kuuluvassa talossa (lue: puhutaan aina talosta, vaikka kysymyksessä olisi asunto) ja jossa sisätilat olisivat juuri hänelle oikeissa ilmansuunnissa. Kompassikoulukunnassa ilmansuunnat tutkitaan nimensä mukaisesti kiinalaisella kompassilla, josta käytetään nimeä luopan.

Eeva-Riitta Halonen

Fengshui – tasapainoa ympäristöön, sisätilaan ja elämään

Fengshui, sananmukaisesti “tuuli – vesi”, on oppijärjestelmä, jonka avulla pyritään harmonisoimaan tila, jossa ihminen asuu tai työskentelee tietyn ajanjakson aikana.

Fengshui on syntynyt riisinviljelyyn pohjautuvassa kulttuurissa. Riisinviljely edellytti huolellista maankäytön suunnittelua ja ekologista ymmärrystä, siis “tuulen ja veden lakien” tuntemusta. Vanhimmat kirjalliset maininnat fengshuista ovat yli 2000 vuotta vanhoja, ja ensimmäiset systemaattiset fengshui-käsikirjat kirjoitettiin 800-luvulla. Fengshui onkin varhaisimpia käytännössä koeteltuja ekologista rakentamista ja maankäytön estetiikkaa ohjaavia teorioita [1].

Teoreettisesti fengshuin juuret ovat taolaisessa filosofiassa, jonka kehittivät luonnon kiertokulkua tarkkailleet kiinalaiset oppineet noin 300-luvulla eaa. Luonnonlakien kanssa sopusoinnussa toimiminen sekä ekologisen ja esteettisen tasapainon ylläpitäminen olivat tämän ajatusmallin mukaan turvallisuuden, jatkuvuuden, onnen ja hyvinvoinnin tae [1].

Fengshui voidaan määritellä ympäristöopiksi. Sen harjoittajat eli fengshui-konsultit tai -mestarit etsivät mahdollisimman suotuisia tontin paikkoja talon tai liiketilan rakentamiseen huomioimalla ilmansuunnat ja ympäröivän maaston muodot muotokoulukunnan neljän eläimen teorian mukaan. Suotuisin tontin paikka on maastossa, joka muodostaa tontin ympärille tavallaan käsinojallisen nojatuolin.

Länsimaisissa suurkaupungeissa fengshuita joudutaan hieman soveltamaan, koska niissä ei useinkaan ole korkeita vuoria, eikä aina laajoja vesialueitakaan. Silloin tornitalo tai muu korkea rakennus korvaa vuoren ja tie veden.

Sisätiloissa voidaan huoneita tai tiloja tutkia sekä huonekalut sijoittaa myös muotokoulukunnan opit huomioonottamalla. Selän takana tulisi olla seinä tukena sekä istuma- että lepoasennossa ja vielä mahdollisuus nähdä ovelle, niin olokin olisi levollinen.

Fengshuin avulla pyritään parantamaan elämänlaatua”

Fengshuin harjoittamiseen käytetään eri koulukuntia. Käytetyimpiä ovat muotokoulukunta ja kompassikoulukunta.

­- Käytän muotokoulukuntaa ja pääasiallisena kompassikoulukuntamenetelmänä lentäviä tähtiä ja valittuja osia kahdeksan talon koulukunnasta, kertoo fengshui-mestari Päivi Vilkki.

Fengshui-mestari Päivi Vilkki on perehtynyt kaikkiin fengshuin koulukuntiin. (KUVA: Miro Vilkki)

Fengshui-mestari Päivi Vilkki on perehtynyt kaikkiin fengshuin koulukuntiin.
KUVA: M. Vilkki

– Fengshuin avulla pyritään parantamaan elämänlaatua, esimerkiksi terveyttä, hedelmällisyyttä, ihmissuhteita ja varallisuutta.

Käytännönesimerkki tästä Vilkin mukaan oli, kun eräs hänen asiakkaansa koki useita positiivisia tapahtumia vain viikko sen jälkeen, kun hän oli tehnyt mestarin suositteleman muutoksen kodissaan. Tapahtumia olivat työelämässä yllättävä ja tuntuva palkankorotus, vastuutehtävän saaminen, josta asiakas oli jo pitkään haavellut sekä yksityiselämässä paremmaksi muuttunut parisuhde.

Lähde:

Kristiina Mäntynen, Mitä-Missä-Milloin 2000, Otava 1999 [1]

Eeva-Riitta Halonen

Copyright © 2023 E-RH INTERIORS – Suunnittelutoimisto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s