Pistorasioiden uusi aika – vinkkejä valintaan ja sijoitukseen

Mobiililaitteiden yleistymisen takia välitilan kiinteiden valaisimien yhteydessä olevat sekä lähelle lattianrajaa asennetut pistorasiat eivät kodeissa enää riitä. Nykyään tarvitaan pistorasioita siellä, missä laitteitakin käytetään ja saatavilla onkin kalusteisiin sijoitettavia pistorasioita. Niiden tyylikkääseen ulkonäköön on myös panostettu.

Keittiössä pistorasioiden sijoittelu määräytyy tilan koon ja varustuksen mukaan. Jos siellä on iso kiinteä saareke tai niemeke, eikä se sisällä pesuallasta, voi pistorasian sijoittaa melko vapaasti. Saatavilla on vähän tilaa syvyyssuunnassa tarvitsevia malleja. Jos kalusteessa on pesuallas, kannattaa valita kostean tilan (IP44) pistorasia.

Keittiön niemekkeeseen on asennettu tasoon upotettavat kannelliset pistorasiat. KUVA: Limente

Keittiön niemekkeen tasoon on asennettu upotettava kannellinen pistorasia pesualtaan ja lieden väliin.
KUVA: Limente

Matalarakenteinen Desk-2 -pistorasia voidaan asentaa kalusteeseen. Saatavana nyt myös mustana. KUVA: Limente

Matalarakenteinen, pistotulpallisella virransyötöllä varustettu, Desk-2 -pistorasia voidaan asentaa kiinto- ja irtokalusteeseen. Saatavana nyt myös mustana.
KUVA: Limente

Välitilaan asennettavassa LIMENTE-3 POP -pistorasiamallissa on sisäänrakennetut USB-liittimet, joilla voi ladata kännykän tai kannettavan tietokoneen. Pistorasioiden yhteydessä on bluetooth-kaiutin. KUVA: Limente

Välitilaan asennettavassa LIMENTE MINI-3 POP -pistorasiassa on sisäänrakennetut USB-liittimet, joilla voi ladata kännykän tai kannettavan tietokoneen. Pistorasioiden yhteydessä on bluetooth-kaiutin, jonka kautta voi kuunnella kännykkään ladattua musiikkia.
KUVA: Limente

Kodin kalusteisiin, kuten olo- tai työhuoneen hyllystöön, sohvan yhteyteen tai makuuhuoneen sängynpäätyyn voidaan asentaa pistorasia. Näin vähennetään myös jatkojohtojen tarvetta.

Desk-2 kalusteeseen asennettuna. KUVA: Limente

Desk-2 kalusteeseen asennettuna.
KUVA: Limente

Selkä kiittää, kun pistorasiat ovat hyvällä käyttökorkeudella. Kannattaa kuitenkin välttää sähkölaitteita sängyn vieressä – lukuunottamatta lukuvalaisinta — rauhallisen yöunen takaamiseksi.

Maadoitettu vai maadoittamaton – pinta-asennettu vai upotettu?

Uudisrakennuksissa pistorasiat ovat Suomessa maadoitettuja, kun taas ennen 1990-luvun alkupuolta rakennetuissa taloissa ne ovat maadoittamattomia, ellei niitä ole sähköasentajan toimesta muutettu. Pistorasiat voidaan vaihtaa yhdessäkin huoneessa. Esimerkiksi työhuoneessa tietokone kannattaa kytkeä maadoitettuun pistorasiaan. Jos maadoittamattoman pistorasian sähkönsyötössä tulee ongelmia, voi tietokone vaurioitua.

Pinta-asennettu pistorasia on siirretty remontin yhteydessä saarekkeen päätyyn. KUVA: Eeva-Riitta Halonen

Pinta-asennettu pistorasia on siirretty remontin yhteydessä saarekkeen päätyyn.
KUVA: Eeva-Riitta Halonen

Remontin yhteydessä ei välttämättä tarvitse vaihtaa pistorasioita, jos ne puhdistetaan hyvin liasta ja pölystä sekä kuoret, kannet ja johdot ovat hyvässä kunnossa. On kuitenkin tärkeää, että rasiat sopivat tyylillisesti uudistettavaan tilaan.

Pistorasiat voi valita kalusteeseen upotettavina tai pinta-asennettavina, kannellisina tai ilman kantta. Uudisrakennuksissa käytetään yleisemmin upotettavia malleja ja saneerauskohteissa taas enemmän pinta-asennettavia malleja. Asennus kannattaa jättää sähköalan ammattilaiselle. Lisätietoa osoitteesta http://www.tukes.fi

Eeva-Riitta Halonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s